– Merkez Bankası, 2010 sonunda %6 olan banka mevduatlarının zorunlu karşılık oranlarını, yani Merkez Bankası’nda bloke etmek zorunda oldukları oranları, Ocak 2011’de %8’e, Şubat 2011’de %12’ye ve son olarak da (23 Mart 2011) %15’e çıkardı. Böylece üç ayda piyasalardan, daha tam ifadeyle bankalardan 41,3 milyar TL çekmiş oldu.
– Ocak ayı boyunca AKP’nin 12 Haziran seçimlerinde “en az” %45 oy alarak tek başına iktidar olacağına ilişkin “anket” haberleri gazete manşetlerinde yer aldı.
– 11 Şubat 2011: Mısır’da Tahrir Meydanı “zafer kazandı” ve Hüsnü Mübarek’in yetkilerini askeri konsey devraldı.
– 16 Şubat 2011: Selçuk Üniversitesi İlahiyat Bölüm Başkanı Prof. Orhan Çeker, dekolte giyenin tecavüzü göze alması gerektiğini söyledi. Prof. Orhan Çeker: “Sorunun odağında kadın var. Sen dekolte giyinirsen bu tür çirkinliklerle karşılaşman sürpriz olmaz. Tahrikten sonra sonucundan şikayet etmen makul değil.” dedi.
– 17 Şubat 2011: “Medya” manşetlerine göre, “sivil protesto” eylemleriyle gerçekleşen Tunus ve Mısır “devrimleri”nin “domino etkisi” Libya’ya ulaştı. Libya’da “Kaddafi muhalifleri” “demokrasi için sokaklara döküldüler” ve Bingazi’yi ele geçirdiler.
– Türkiye “devleti”, 21-23 Şubatta gerçekleştirdiği “büyük bir operasyon”la, 15 bin “vatandaşı”nı, “büyük başarıyla” Libya’dan tahliye etti.
– 25 Şubat 2011: Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, “gelme dedik geldi” manşetleriyle “beş saatliğine” Türkiye’ye geldi. Sarkozy’ye “düşük profilli karşılama töreni” yapıldı ve Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek Sarkozy’i “çiklet çiğneyerek uğurladı”.
– 26 Şubat 2011: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kaddafi’nin tüm mal varlığını dondurma kararı aldı.
– 28 Şubat 2011: Recep Tayyip Erdoğan, “NATO’nun Libya’da Ne İşi Var, Böyle Saçmalık Olabilir Mi?” diye kükredi.
– 1 Mart 2011: Rekabet Kurulu’nun, özel şirketlere “promosyon verilmemesi” konusunda kendi aralarında anlaşma yaptıkları için 8 banka hakkında (Akbank, Demirbank, Finans Bank, Garanti Bankası, Halk Bankası, İşbankası, Vakıflar Bankası ve Yapıkredi Bankası) açtığı soruşturmada bankaların yöneticileri ifade verdi. Rekabet Kurulu’nun bankaların cirolarının %10’una kadar (1,8 milyar TL) ceza verebileceği açıklandı.
– 2 Mart 2011: Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası’nın aldığı son kararları değerlendirirken, “Ortalamayı yükselten 3-4 banka tespit ettik, bunun geçici olduğunu düşünüyoruz. Bunu polisiye tedbirlerle yapmayı tercih etmiyoruz. Baktık hiç uyulmuyor, o bankalar o zaman kendilerine özel tedbir beklesinler” dedi.
– 8 Martta Rekabet Kurulu 7 bankaya, cirolarının binde 4’üne denk düşen 72 milyon TL ceza kesti.
– Abdullah Öcalan ateşkesin 1 Martta sona ereceğini açıkladı. Daha sonra avukatları tarafından yapılan açıklamada ateşkesin süresinin 21 Marta kadar uzatıldığı bildirildi.
– 3 Mart 2011: yapılan “Ergenekon” operasyonunda gözaltına alınan Yalçın Küçük, Nedim Şener ve Ahmet Şık’la birlikte Odatv çalışanları Müesser Yıldız, Doğan Yurdakul, Suat Çakır ve Coşkun Musluk tutuklanırken, “olay kadın muhabir” İklim Bayraktar serbest bırakıldı.
– Serbest bırakılan İklim Bayraktar’ın Deniz Baykal tarafından “taciz edildiği” iddiası gündeme “bomba gibi” düştü.
– 11 Mart 2011: Japonya’da büyük deprem oldu ve büyük bir tusunami meydana geldi. “Medya”ya göre, Japonlar depremde yeni bir “zaman rekoru kırdılar” ve “ilk belirlemelere göre” bu büyük depremde 17 kişi öldü.
– 12 Mart 2011: Japonya’daki Fukuşima nükleer santralinde büyük bir patlama oldu.
– 14 Mart 2011: İbrahim Tatlıses’e “suikast” düzenlendi.
– 17 Mart 2011: Japonya’daki deprem sonrası meydana gelen tusunamide (“resmi kayıtlara göre”) ölenlerin sayısının 8 bine ve kayıpların sayısının 10 bine ulaştığı açıklandı.
– 17 Mart 2011: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, “sivil halkı korumak” amacıyla Libya’da “uçuşa yasak bölge” oluşturmak için müdahale kararı aldı.
– 19 Mart 2011: Libya, Fransız, İngiliz ve Amerikan uçakları tarafından bombalanmaya başlandı.
– 24 Mart 2011: “özel yetkili” mahkeme kararıyla, “Ergenekon” operasyonunda tutuklanan Ahmet Şık’ın yayınlanmamış “İmamın Ordusu” adlı kitabının kopyalarının “örgütsel belge” olduğu gerekçesiyle toplatılmasına ve imha edilmesine karar verildi. Bu amaçla İthaki yayınevi ile Radikal gazetesinde arama yapıldı.
– 24 Mart 2011: TBMM’de yapılan “gizli” oturumda Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere kabul edildi.
– 24 Mart 2011: BDP “sivil itaatsizlik” eylemine başladı.
– 25 Mart 2011: Ergenekon operasyonunda tutuklanan Ahmet Şık’ın “İmamın Ordusu” adlı basılmamış kitabının tüm kopyalarının toplatılması ve imha edilmesi için İthaki Yayınevi ile Radikal gazetesine baskın yapıldı.
– 29 Mart 2011: Hükümete altı ay süreyle Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi veren yasa tasarısı meclise sunuldu.
– 30 Mart 2011: İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ın 2 Mart günü yaptığı açıklamaya yanıt verirken, “Polisiye derken herhalde geriye basındaki gibi gelip götürmek kaldı” dedi. Özince, “Polisiye ne tedbir uygulayabilirsiniz ki bir bankaya? Hukuk devletinde değil miyiz” diye de sordu.
– 30 Mart 2011: Ergenekon davasıyla birleştirilen Malatya’daki Zirve Yayınevi katliamı soruşturması kapsamında ilahiyat profesörü Zekeriya Beyaz, Prof. Abdurrahman Küçük, Prof. Şahin Filiz, Prof. Mehmet Aydın, Prof. Selim Çörçü ve Prof. Kadir Albayrak’ın evleri basıldı.