Manipülasyon: Fr. manipulation, a. (l ince okunur) 1. Yönlendirme. 2. Seçme, ekleme ve çıkarma yoluyla bilgileri değiştirme. (TDK)
Dezenformasyon: Fr. désinformation. a. Bilgi çarpıtma. (TDK)
"... 21. yüzyılı ‘informasyon’ çağı olarak lanse eden emperyalist propaganda, aynı zamanda iletişim alanındaki gelişmeleri kullanarak, dünya çapında bir ‘informasyon ağı’ oluşturmuştur. 1991 yılındaki Körfez Savaşı’nda en açık biçimde uygulamaya sokulan CNN’in ‘canlı’ yayınları, emperyalizmin ‘informasyon’ çağının gereklerine en uygun bir aracı kamuoyunun karşısına çıkarmıştır.
Emperyalizmin ‘informasyon’ konusundaki bakış açısı, tümüyle ‘desinformasyon’ anlayışına dayanmaktadır. Yani, kamuoyunun aydınlatılması, onların haber alma özgürlüğünün en geniş ölçekte gerçekleştirilmesi ile emperyalizmin uygulaması arasında temel bir karşıtlık vardır. Emperyalizm, kamuoyunun aydınlatılmasına yönelik ‘informasyon’ yerine, kamuoyunun koşullandırılmasına yönelik ‘desinformasyon’u esas almıştır.
Emperyalizmin ‘desinformasyon’ politikası, olay ve olgulara ilişkin bilgilerin (informasyonların) kamuoyuna aktarılmadan önce denetlenmesi ve yeniden düzenlenmesi şeklindedir. Eğer mevcut olay ve olgulara ilişkin bilgilerle, istenilen doğrultuda bir kamuoyunun oluşturulması olanaklı değilse, bu bilgilerin yeniden kurgulanması, kamuoyunun ‘sağlıklı bilgi alabilmesi’ açısından ‘gerekli’ görülmektedir.
Kısacası, ‘desinformasyon’, emperyalist basın ve yayın organları kullanılarak, istenilen konularda belirli bir kamuoyunun oluşturulması amacıyla olayların ve olguların bilinçli olarak değiştirilmesi demektir. Bunun en temel unsurları ise, haberin kurgulanması ve abartılmasıdır." (Kurtuluş Cephesi, Sayı: 49, Mayıs-Haziran 1999.)
I
25 Eylül 2009 – ntvmsnbc ve tüm gazeteler
Türkiye 2050’de "devler ligi"ne girecek
Yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye’nin 2050’de dünyanın dokuz, Avrupa’nın üçüncü büyük ekonomisi olabileceğini belirtti. Kuruluşa göre, kişi başı gelir de 60 bin dolara çıkacak.
Goldman Sachs’a göre, Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasıla büyüklüğü 2050’de 6 trilyon dolara ulaşacak. 2008 sonu itibariyle 730 milyon dolar olan milli gelirin yaklaşık 10 kat artacağı öngörülüyor. Kuruluşun projeksiyonuna göre Türkiye 2050’de Japonya, Almanya ve Fransa’yı geçerek dünyanın dokuzuncu büyük ekonomisi olacak. Türkiye şu anda dünyanın 17. büyük, Avrupa’nın sekizinci büyük ekonomisi konumunda.
Goldman’ın öngörüsüne göre 2050’de en büyük 10 ekonomi sıralamasında taşlar yerinden oynayacak. İlk üç sırayı Çin, ABD ve Hindistan alacak. Onları Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika, İngiltere, Türkiye ve Japonya takip edecek. Fransa, Almanya ve Kanada ilk 10 ekonomi dışında kalacak.
26 Ağustos 2009 – Tayyip Erdoğan
"Tabii ki hedefimize ulaşmak için kendimize bir takvim belirledik. İnşallah 2023, Türkiye’nin dünyada ilk 10 ülke arasına girme hedefidir. Göreve geldiğimizde dünya ekonomileri arasında 26. sıradayken bugün 17. sıradayız."
16 Mart 2009 – Tayyip Erdoğan
"Hiç şahit olmadığımız olayları bize yaşattılar, ama biz bunu hamdolsun tersine çevirdik. Bugün Türkiye dünyanın en büyük 26. ekonomisiyken bizim dönemimizde 17. sıraya çıktı. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olduk, hamdolsun... Bu ülkeyi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında görmek istiyoruz. İnşallah bunu da başaracağız. 1 trilyon dolar GSYİH istiyoruz. İnşallah bunu da başaracağız. 500 milyar dolar ihracat istiyoruz. İnşallah bunu da başaracağız."
29 Temmuz 2008 – Taraf
2050’de "küresel yıldızlar" değişecek
Dünyanın 12 en büyük ekonomisi arasında, Türkiye dokuzuncu sırada yer alırken, 2050 yılında, Japonya, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada gibi sanayileşmiş ülkeler Türkiye’yi geriden takip edecek. Halen 660 milyar dolarlık milli gelire sahip Türkiye’nin, ilk aşamada 1 trilyon dolar, daha sonra da altı trilyon dolar ile bugünün 9-10 katı büyüklüğündeki milli gelir düzeyini yakalayacağı ifade ediliyor. Türkiye’nin, kişi başına milli geliri ise 2024 yılına kadar, 20 bin ile 25 bin dolara ve 2050 yılında da 60-65 bin dolar düzeyine çıkacak.
28 Temmuz 2008 – cnntürk
Türkiye 2050’de 9’uncu büyük ekonomisi olacak
Türkiye, 2050 yılında, dünyanın 9’uncu büyük ekonomisi olacak. Goldman Sachs’ın tahminlerine göre, 2050 yılında, Japonya, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada gibi sanayileşmiş ülkeleri (G7) geçecek olan Türkiye’nin, milli geliri 6 trilyon doları aşacak.
14 Temmuz 2007 – Business Week
Goldman Sachs’ın Rüyası
Ünlü yatırım bankası Goldman Sachs’ın Türkiye projeksiyonuna göre Türkiye ekonomisi, 2050 yılında tam 10 kat büyüyerek 4 trilyon dolara ulaşacak.
II
26 Ağustos 2009 – Milliyet
TÜBİTAK’tan müthiş bir proje daha
TÜBİTAK, fare sütünde, özellikl kanser tedavisinde kullanılan insana ait ‘interferon gamma’ isimli bir protein üretti. "Türk malı buzul ayısı" adı verilen dünyanın donmaya dirençli fare geliştirerek adlarını duyuran TÜBİTAK araştırmacıları, transgenik farelerin sütlerinde hücrelerin kontrolsüz bölünmesini önleyen ve özellikle kanser tedavisinde kullanılan insana ait "interferon gamma" isimli bir protein üretti. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Transgen ve Deney Hayvanları Laboratuvarı Sorumlusu Başuzman araştırmacılarından Doç. Dr. Haydar Bağış, "Böylece bu proteinlerin kanser tedavisinde daha bol, saf ve sağlığa uygun ve ucuza üretilmesinin de önü açıldı. Çünkü günde çok az süt elde edilebilen fareler yerine günde litrelerce süt alınabilen çiftlik hayvanlarına da uygulanabilir bir yöntem ortaya çıkarılmış oldu." Doç. Dr. Haydar Bağış, bu çalışmadan elde edilen sonuç ve bulguların günde litrelerce süt alınabilen transgenik çiftlik hayvanlarının üretiminde kullanılabilmesi için Türkiye’de yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini de bildirdi.
3 Eylül 2009 – Tüm gazeteler
TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilen ve NATO Askeri Komitesi tarafından onaylanmış alanındaki tek ürün olan Kriptolu USB Bellek "SIR" tanıtıldı.
10 Ağustos 2009 – Milliyet
TÜBİTAK’tan müthiş buluş
TÜBİTAK, kimyasal silahların etkisini tehlikesiz hale getiren yüksek temizleme gücüne sahip malzeme geliştirdi.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Tarık Baykara, "Kimyasal silahı absorbe edecek, etkisini azaltacak ve bertaraf edecek etken maddelerin stokta her zaman için bulunması gerekliliği, bu ürünle askeri ve sivil savunma birimlerinin kimyasal silaha karşı önlem alma gerekliliğinin sağlanmasında önemli bir adım atılmış olmaktadır.
31 Temmuz 2009 – Radikal
TÜBİTAK "Görünmezlik Pelerini" Teknolojisini Üretti
Bilkent Üniversitesi Nano Teknoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay’ın başkanlığını yürüttüğü projede doktora öğrencisi Atilla Özgür Çakmak tarafından geliştirilen "görünmezlik pelerini" teknolojisi, askeri araçların üzerine kaplanacak bir meta malzeme sayesinde istenilen frekans bandında, tankların, hatta havadaki uçakların görünmezliğine olanak sağlıyor.
10 Mart 2009 – Gazeteler
İdeoloji bilime el koydu, Darwin sansürlendi!
TÜBİTAK, dünyanın tartışacağı bilim adamlarının inanamayacağı bir icraata imza attı. TÜBİTAK, Evrim Teorisi’nin sahibi Darwin’e sansür koydu. Mart ayında Bilim ve Teknik Dergisi’nin kapağı son anda değişti. Dergideki Darwin’le ilgili 15 sayfa da atıldı. Kapağı hazırlayan derginin genel yayın yönetmeni Çiğdem Atakuman da görevden alındı.