Konuyla bağlantılı yazılar:
***
Türkiye Devriminin Acil Sorunları-I
***
Deflasyon, Yapısal Uyum, Döviz Çıpası, Kemal Derviş, vs.
***
Ne Oldu?
***
Alternatifi Olmayan Tek Ekonomi-Politika
***
Arjantin "Modeli"
***
Türkiye'nin Yazgısı ve Dünya Ekonomik Buhranı
***
Emperyalist Sömürü ve 5 Nisan Kararları
***
Ekonomik Buhranlar
***
Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler
***
Dünya Ekonomik Buhranı ya da Yeni-Sömürgeciliğin Bunalımı
***
"Globalleşen" Dünyada Anti-Emperyalist Bir İktidar Yaşayabilir mi?
***
İşte Emperyalist-Kapitalizm!
***
Kapitalizm ve "Modernizasyon"
***
Kapitalizmin Sürekli ve Genel Bunalımı ve "Yeni" Teoriler
***
İthalat Patlamasından Faşist-Mafya Cumhuriyetine
Dipnotlar
[1*] 3 Mayıs 2001 tarihli ”Niyet Mektubu”
[2*] Burada sözü edilen ”avukatlar” ifadesi, ”savcılar ve avukatlar” olması gerekmektedir. ABD hukuk sisteminde ve İngilizcede savcı ve avukat aynı sözcükle ifade edildiğinden, çeviriyi yapanlar bu farkı dikkate almamış görünmektedirler. Bu da, ”Niyet Mektubu” ve ”Güçlü Ekonomiye Geçiş Programi”nın nerede ve kimler tarfından yazıldığına ilişkin basında çıkan haberlerle örtüşmektedir. Hürriyet gazetesinin 19 Mayıs 2001 tarihli bir haberinde şöyle denilmektedir:
”IMF'ye gönderilen Niyet Mektubu'nun iki ayrı yerinde geçen 'Türk yetkililer' ifadesi yadırgandı. Başta Başbakan Bülent Ecevit olmak üzere, üç koalisyon lideri ile Devlet Bakanı Kemal Derviş'in imzasıyla, IMF Başkanı Horst Köhler'e gönderilen Mektup'ta, program için aylardır gece-gündüz uğraş veren ekonomi bürokratlarından 'Türk yetkililer' olarak sözediliyor. Ekleriyle birlikte 53 sayfadan oluşan Niyet Mektubu'nun son 19 sayfası ekonomik hedeflere ilişkin tabloları içeriyor. 35. sayfada 'Türkiye Kantitatif Performans Kriterleri ve Gösterge Niteliğindeki Hedefler' tablosunun en altında 'Kaynak: Türk yetkililer' ifadesi yer alıyor. Yine 51. sayfada 'Türkiye: Kamu Sektörü Faiz Dışı Dengesi-2000-02' başlıklı tablonun altında ise 'Kaynaklar: Türk yetkililer ve IMF'nin tahminleri' ifadesi göze çarpıyor.
Bu ifade, ekonomi bürokratlarına dışardan bir yabancının bakışı gibi algılanırken, 'Eğer bu programı, mektubu yabancılar hazırlamadıysa, insan kendi kendisinden neden 'Türk yetkililer' diye sözetsin?' sorusuna yol açtı. Tablolarda kaynak belirtilmesi gereken bölümlerde, tıpkı 'IMF'nin tahmini' ifadesinde olduğu gibi, kurum adı belirtmenin daha doğru olacağı ifade ediliyor.”