Bankadan kredi kullanarak borsaya yatıran Mustafa Soylu, bir anda 250 milyar kaybedince kredi aldığı bankanın müdürünü ayağından vurdu
Karaköy'de bulunan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Menkul Kıymetler Müdürü Mehmet Yıldırım, bankadan aldığı krediyi ödemesini istediği Mustafa Soylu tarafından, merkez binasında bacaklarından vuruldu.
Asıl mesleği makina mühendisliği olan borsacı Mustafa Soylu (49), 1996 yılından bu yana değişik tarihlerde Sınai Kalkınma Bankası'na 1 trilyonluk hisse senedi yatırdı.
250 milyarlık kayıp
Bankadaki hesabını teminat olarak gösteren Soylu, aynı bankadan borsaya yatırmak üzere 4 sene içinde 320 milyar kredi çekti. 4 yıl boyunca borsada kazanan Soylu, son günlerde borsadaki düşüşler nedeniyle bir anda 250 milyar lira kaybetti.
Bankanın Menkul Kıymetler Müdürü Mehmet Yıldırım, Soylu'yu arayarak, görüşmek için bankaya çağırdı. Bunun üzerine dün saat 11.30 sıralarında Karaköy'deki banka merkezine gelen Soylu, 6 katlı binanın giriş katında bulunan Mehmet Yıldırım'ın odasına girdi. Soylu ile bir süre borsadaki düşüşleri konuşan Yıldırım, daha sonra Soylu'dan 750 milyarlık hisse senedini zararına satarak bankaya olan kredi borcunu kapatmasını söyledi.
Bu talebe şiddetle karşı çıkan Soylu, bu şekilde asla satış yapmayacağını söyleyerek "Yüzde 42 faizle bankaya olan borcumu ödüyorum" dedi. Bir süre daha tartıştıktan sonra büyük bir sinirle bankadan çıkan Soylu, yarım saat sonra geri dönerek ruhsatsız silahıyla Yıldırım'ı odasında bacaklarından vurdu.
Daha sonra polise teslim olan Soylu, borsanın düşüşünden basını sorumlu tutarak, "Bu işler silahsız olmaz. Aslında başına silah sıkmam gerekiyordu" dedi.
Olayın nedeni borsadaki çöküş
Hisse senedi piyasalarında yoğun olarak kullanılan kredili portföy taşıma TSKB Menkul Kıymetler Müdürü Mehmet Yıldırım'ın silahla yaralanmasına neden oldu. Kredili işlem basit anlamıyla müşterinin işlem yaptığı aracı kurumdan borç alarak yeniden hisse senedine yatırması olarak adlandırılıyor. Örneğin 100 liralık hisse senedi olan yatırımcıya aracı kurum 100 lira borç vererek yatırımcının bu parayı yeniden hisse senedine yatırımasını sağlar. Buradaki 100 liralık hisse senedi teminat olarak tutulur. Hisse senedi kadar kredi kullanımı bire bir kredi olarak adlandırılır. Borsanın hızla düştüğü bir ortamda teminat olarak tutulan 100 liralık hisse senedinin değeri de düşer. Örneğin bu değer 50 liraya inerse, aracı kurum riski arttığı için müşteriden para getirip 100 liralık kredinin yarısını kapatmasını ister müşteri bu miktarı getiremezse teminatta olan hisse senetlerini otomatik olarak satar. TSKB'de meydana gelen olayda da Mustafa Soylu'dan krediyi kapatmasını isteyen ancak bu para getirilemeyince piyasanın daha da düşmesinden korkan Yıldırımın, teminattaki hisseleri sattığı belirtiliyor.
(30 Kasım 2000 tarihli Sabah gazetesi)