Leninizm ve Revizyonizm
"'Marksizm son derece derinliği olan, son derece karmaşık bir doktrindir.'
Marksizm sürekli olarak hayatın yeni gerçekleri karşısında derinleşip, zenginleşen, kendi kendini aşan bir doktrindir. Marksizmde esas olan lafızlar değil, muhtevadır. Marksizmde değişmeyen tek şey Lenin'in deyişiyle, onun yaşayan ruhu diyalektik metoddur. Diyalektiğin en elementer iki unsuru olan zaman ve mekan kavramları dikkate alınmazsa, Marks ve Engels'e göre Lenin'in, Lenin ve Stalin'e göre Mao Tse Tung'un ve Mao' ya göre de III. bunalım döneminin muzaffer proleter devrimcilerinin revizyonizminden bahsetmek mümkündür.
Oportünizm, her yerde ve her zaman bilimsel sosyalizmi tahrifte iki metoda başvurur.
Ya zaman ve mekan kavramlarını dikkate almadan, Marksizmin ustalarının başka tarihi şartlar için ileri sürdükleri ve yaşanılan dönemde eskimiş olan tezlere dört elle sarılır ve bu tezleri kendi sapmasına dayanak yapmaya çalışır. Veya Marksizm- Leninizmin her şart altında geçerli tezlerini 'zaman ve mekan değişmiştir, o yüzden geçerli değildir' diyerek Marksizmi revize eder".
"Revizyonizm ve oportünizm teoriyi bir dogma ve nas olarak ele alır. Sadece devrim anlayışı, sınıflar kombinezonu ve örgüt meselelerinde değil, çalışma metodlarında da revizyonizmin soruna yaklaşısı böyledir.
Her tarihsel dönemde, sağ oportünizm teoriyi 'ortodoks' yönden dondurarak, Marksizmin yaşayan ruhu, somut durumların somut tahlilini bir yana atarak, onun özüne değil de, lafızlarına dört elle sarılır.
LENİNİZMİN EVRENSEL TEZLERİ
*** Devlet aygıtı, bürokrasi ve militarizmi ile bir bütün olarak egemen sınıfların bir baskı örgütüdür.
*** Devrim, halkın devrimci girişimiyle -aşağıdan yukarı- mevcut devlet cihazının parçalanarak politik iktidarın ele geçirilmesi ve bu iktidar aracılığıyla, -yukardan aşağıya- daha ileri bir üretim düzeninin örgütlenmesidir.
Bunun için:
1) Milli krizin varlığı
2) Öncünün varlığı
3) Kitlelerin bilinçli ve örgütlü olarak savaşa katılması şarttır.
*** Emperyalist dönemde tek bir ülkede devrim olabilir. Bu dönemde burjuvazi devrimci niteliğini kaybetmiştir. Kendi devrimini kendisi yapamaz. Bu yüzden geri-bıraktırılmış ülkelerde proletarya tek bir süreç içinde ikili devrimci görevle karşı karşıyadır. (Kesintisiz devrim esprisi).
*** Proletaryanın siyasi partisi olmadan proletarya devrimi olmaz.
*** Proletaryanın partisi ideolojik, ekonomik demokratik ve politik olmak üzere üç cephede birden savaşan, diyalektik ve tarihi materyalizmin temeli üzerine kurulmuş olan proletaryanın öncü müfrezesidir.
*** Devrim sürekli ve kesintisizdir. Sadece iktidarın ele geçirilip, alt-yapının düzenlenmesiyle bitmez, üst-yapıda da sınıflı toplumlara özgü çelişkiler ortadan kalkana kadar devam eder. (Kültür İhtilâli)
Leninizmin bu evrensel tezlerinin herhangi birisinin eskimiş olduğunu, dolayısıyla geçersizliğini iddia edenler, bu iddiaları ister soldan (Debray), isterse de sağdan (klâsik revizyonizm) gelsin, anti-Leninizmdir; revizyonizmdir."
(Mahir Çayan: Kesintisiz Devrim-I ve Kesintisiz Devrim II-III)
Türkiye Halk Kurtuluş Partisi
Halkın Devrimci Öncüleri
Merkez Yayın Organı
KURTULUŞ
4. Sayı - 1990