KURTULUŞ İçin
KURTULUŞ, bundan 19 yıl önce ilk sayısı yayınlanmış bir yayın organıdır. 1971 yılının 1 Mart günü, MAHİR ÇAYAN ve yoldaşları tarafından, THKP-C' nin ideolojik ve politik yayın organı olarak çıkarken, yayın politikası bizzat Mahir yoldaş tarafından şöyle belirlenmiştir:
"Bugün ülkemizde revizyonizmin etkinliğini çeşitli alanlarda görmek mümkündür. Mesela, sosyalist aydınlar için ayrı 80 sayfalık bir aylık dergi; 'orta seviyede' olanlar için haftalık 16 sayfalık bir dergi; işçi-köylü kitleleri için de birer kitle gazetesi çıkarma, revizyonist yayın politikasının ifadesinden başka birşey değildir.. Emperyalizmin işgali altında olan, dolayısıyla Halk Savaşının zorunlu bir durak olduğu ülkelerde sosyalistlerin temel mücadele metodu politikleşmiş askeri savaş metodudur. Bu metodu, temel metod olarak ele alanların devrimci yayın politikası bu olamaz. Bu yayın politikası, halk savaşından yan çizen, dergicilik ve gazeteciliçi temel alan revizyonistlerin politikasıdır. Büyük şehirlerde yayınlanan bir dergi etrafında örgütlenme ve bunun aracılığıyla parti örgütlenmesine geçme, revizyonist bir örgütlenme anlayışıdır."
İşte Mahir yoldaşın ortaya koyduğu bu perspektifle yayınlanan KURTULUŞ, 15 Mart tarihli ikinci sayısından sonra legal olarak yayınlanamamıştır. 3. sayısı teksir olarak Mayıs içinde yayınlanmış ve o tarihten itibaren bir daha yayınlanamamıştır.
Ancak, daha sonraki yıllarda, aynı adla birkaç dergi yayınlanmıştır. Ancak bunlar THKP-C'nin ideolojik-politik çizgisini izleyen yayınlar olarak değil, THKP-C'nin 1971 ve 1972 yılındaki mücadelesinin yarattığı sempatiyi kendi oportünist amaçları için kullanmak isteyen bazı oportünistlerce çıkartılmıştır. Bu durum, en popüler olanının, kısa bir sürede "KSD" olarak tanımlanmasıyla açıkça ortaya konmuştur.
Bugün yayınlamakta olduğumuz KURTULUŞ, Politikleşmiş Askeri Savaş Stratejisi'ni devrim stratejisi olarak kabul eden Halkın Devrimci Öncüleri'nin bir yayınıdır. Yayın politikamız, Mahir yoldaşın KURTULUŞ'un ilk sayısında ortaya koyduğu politikadır. Yine "Kesintisiz Devrim II-III"de ortaya konduğu gibi, bugün için, periyodik olmayacaktır.
İllegal bir yayın olarak KURTULUŞ, örgütümüzün ideolojik-politik görüşlerini açıklayan bir yayındır. Dolayısıyla, yayınlanan tüm yazılar, örgütümüzü bağlayan yazılar durumundadır. Bu bağlamda KURTULUŞ, herkesin özel düşüncelerini açıkladığı, polemiklerin yapıldığı bir tartışma "platformu" olmadığı gibi yazılarda ortaya konan düşüncelerin sorumluluğunun belirsiz olduğu bir yayın da değildir. Şüphesiz böyle bir yayın politikası, "birlik" adını ağızlarından düşürmeyen oportünistlerin tepkisine yol açacaktır. Ama bizler, ne olduğu belirsiz "birlik"in değil, belirli bir örgütün yayınından söz etmekteyiz. Ve bu örgüt Marksizm-Leninizmi eylem kılavuzu olarak kabul eden TÜRKİYE HALK KURTULUŞ PARTİSİ/HALKIN DEVRİMCİ ÖNCÜLERİ'dir.
Sözlerimizi bitirirken son olarak "polemik" konusunda birkaç söz söylemek istiyoruz.
Bizler, ideolojik mücadeleyi bir polemik aracı olarak görmüyoruz. Ancak bu, polemikten kaçındığımız anlamında yorumlanmamalıdır. Polemik, yalnızca, görüş ayrılıklarının gerçek nedenlerini açığa çıkarırsa, neden ortaya çıktığını, ne derinlikte olduğunu, sorunun özüne mi, yoksa ayrıntısına mı olduğunu, ortaya koyarsa, bir ve tek örgüt saflarında ortak çalışma için bir engel olup olmadığını açığa çıkarırsa yararlıdır, aksi halde, her polemik oportünist tutumun dışavurumu olacaktır.
Türkiye Halk Kurtuluş Partisi
Halkın Devrimci Öncüleri
Merkez Yayın Organı
KURTULUŞ
4. Sayı - 1990