KURTULUŞ CEPHESİ - Ocak-Şubat 1999
Avantajlar Dünyası!
Jet-Pa'nın yarısı Kombassan'ın
"İşdünyasında jet hızıyla yükselen Jet-Pa'nın yüzde 50'sini Kombassan satın aldı. İki grup ortak otomobil üretme ve Yenibosna'da dev bir alışveriş merkezi kurma planları yapıyor.
Jet hızıyla işdünyasında yükselen Jet-Pa'ya, islamcı sermayenin büyük isimlerinden Kombassan yüzde 50 oranında ortak oldu. Önlerine iddialı hedefler koyan Kombassan ve Jet-Pa, Türkiye'de otomobil üretmek ve İstanbul'da alışveriş merkezi kurmak üzere hazırlıklara girişti. Jet-Pa'ya bağlı yem fabrikasının bulunduğu İstanbul Havaalanı kavşağındaki alanda, büyük bir alışveriş merkezi inşa edilecek ve Jet-Pa için bir merkez bina yapılacak. Alışveriş merkezini ise Kombassan işletecek. Jet-Pa'nın genç sahibi Fadıl Akgündüz, yem fabrikasını ya taşıyacaklarını ya da yeni bir yem fabrikası alacaklarını belirterek, "Kombassan ile olan ortaklığımızla Türkiye'ye bir otomobil fabrikası kazandıracağız" dedi. 1 milyon otomobil markasının Uzakdoğu'dan olma ihtimali üzerinde duran Akgündüz, fabrikayı 2000 yılında kuracaklarını, 2001 yılında ise üretime geçeceklerini söyledi. İlk yıl 200 bin otomobil üretmeyi hedeflediklerini, 5 yıl içinde 1 milyon otomobil üretecekleri iddiasında bulunan Akgündüz, ihracata yönelik üretim yapacaklarını da sözlerine ekledi. Öte yandan, Jet-Pa'nın jet hızındaki konut üretimi ise devam ediyor. İstanbul Beylikdüzü'nde yapımı tamamlanan 1000 konutu Ekim ayında teslim etmeye hazırlanan Jet-Pa, ikinci 1000 konutu ise 1998 Ağustos'unda bitirecek. Halen Ankara Eryaman'da 500 konut üreten Jet-Pa, İstanbul'da 1700 konutluk yeni bir projeye de start veriyor. Jet-Pa, geçtiğimiz yıllarda Didim'deki 5 yıldızlı Kapris Oteli de alarak haremlik selamlık bir tarz ile turizm sektörüne girmişti. Haremlik selamlık otelin yüzde 110 gibi bir doluluk oranı ile çalıştığı öğrenildi."
21 Mayıs 1997 / Sabah
Jet-Pa'dan herkese veryansın
"Son yıllarda, ardında bıraktığı kampanya mağdurlarıyla kendisinden söz ettiren Jet-Pa Holding, Koç Grubu'na savaş açtı. Birkaç yıldır faaliyet gösterdiği otomotiv sektöründe Koç Grubu'nun büyük bir rakibi konumuna geldiğini ve bu nedenle kimi medya kuruluşlarınca hedef alındığını iddia eden Jet-Pa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz , "Bizim girdiğimiz her alanda Koç'un satışları düşüyor. Çünkü onlar teneke satıyorlar" dedi. Geçen günlerde, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in, ANAP Milletvekili Bülent Akarcalı'nın, Jet-Pa mağdurlarıyla ilgili sorusuna ilişkin, basında yer alan açıklaması üzerine dün basın toplantısı düzenleyen Akgündüz, Frankfurt Sanayi ve Ticaret Odası'ndan kendileriyle ilgili şikâyet bulunmadığının yazılı olarak belgelendiğini söyledi. ANAP Milletvekili Akarcalı ve Bakan Cem hakkında, "Bunlar şerefsiz" diyen Akgündüz, başkanlığını Ford-Otosan Genel Müdürü Ali İhsan İlkbahar'ın yaptığı Otomotiv Sanayicileri Derneği'ne (OSD) de büyük suçlamalarda bulunarak, derneğin Türkiye'ye yatırım yapılmasını engellediğini öne sürdü. Gücünü halktan alıyor (!) Akgündüz, "Rahmi Koç teneke satıyor, otomobil değil. Ayrıca, biz televizyon satmaya başlamadan önce pahalıya sattığı televizyonun fiyatını indirdi. Neden önce pahalıya satıyordu. Yanıt versin istiyorum" diye konuştu. Gücünü halktan aldığını iddia eden Akgündüz, Jet-Pa'dan olumsuz olarak bahseden herkese veryansın etti."
17 Haziran 1998 / Cumhuriyet
Yeşil sermayenin pazar kavgası
"Yaklaşık iki yıl önce yüzde 50 ortaklık kurarak beraber hareket etme kararı alan, ancak yolları bir süre sonra ayrılan Jet-Pa ve Kombassan Holding Almanya'daki şirket ortaklarını paylaşamıyor. Holding sahipleri bu yönde karşılıklı suçlamalara girişti. Jet-Pa'nın sahibi Fadıl Akgündüz kendisini bezirganlıkla suçlayan Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram'a bir basın toplantısı düzenleyerek cevap verdi. Kombassan'ın Avrupa' da pazar ve şirket ortağı kaybettiğini iddia eden Akgündüz, Kombassan tarafından gelen eleştirilerin nedeninin de rekabet olduğunu belirtti. Bayram'ın "2 trilyon liraya sporcu alıp 8 trilyona satın alarak gelir sağlamayı ahlaki bulmuyorum" ifadesine hatırlatan Akgündüz "Bizi eleştiren firmaya bakın" cevabını verdi. Akgündüz, Almanya'da Kombassan ortaklarının ayrılarak Jet-Pa'ya geçtiğini ileri sürdü. Almanya' daki şirketlerine katılımın iki misline çıktığını belirten Akgündüz, şirket ortaklarının 7 binden 14 bine yükselebileceğini kaydetti. Kombassan Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram da yaptığı açıklamada, hiçbir sanayi kuruluşunu doğrudan hedef almadıklarını belirtti.
"Siyasi görüşmeler sürüyor"
Jet-Pa'nın 'Siirtliler Grubu' adı altında siyasi reklam yapıyor iddialarına da cevap veren Akgündüz şöyle devam etti: "Siyasi rant peşinde olsam, partilerle gizli ilişkiler kurar, adaylarımı partiye sokardım. Sergen'e vereceğim parayla milletvekilleri alırdım. Bizimkisi memleket davası. Siyasi partilerle diyalogumuz devam edecek. Tüm partiler listelerini değiştirdiler." Akgündüz "Partiler gelip bizim adayımızı destekler misin diye soruyorlar. Biz de adayları inceliyoruz" dedi. Jet-Pa kadar denetlenen bir şirket olmadığını ifade eden Akgündüz şunları söyledi: "SPK önceki gün şirketi denetlemeye geldi. Yarım gün kalıp gittiler. Ben holding binasında denetmenler için ofis açmayı düşünüyorum. Sık sık geleceklerine, hiç gitmeyip ofislerinde otursunlar. Bizi denetlemeleri haber olmasın. Bu tür olaylar bizim satışlarımızı artırıyor." Devletle sorunlarının olmadığını söyleyen Akgündüz, 6 yatırım projesi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Otomotiv, gıda, beyaz eşya ve medya sektörlerinde yatırımlarını hızlandıracaklarını anlatan Akgündüz, ilk yerli otomobili 29 Ekim'de üreteceklerini kaydetti. Yılda 2 milyon adet yerli otomobil üreteceklerini söyleyen Akgündüz, "Biz çok küçümsendik. Bizim parayla ilgili bir sorunumuz yok. Sorunumuz tam tersine neden bu kadar çok paramız olduğu" dedi. Akgündüz ayrıca Siirt'te henüz bir yatırım yapmamasını da, "Benim bizzat Siirt'e gitmem bir yatırım başvurusudur" diyerek açıkladı."
2 Şubat 1999 / Milliyet
Milli Görüşçüler Jet-Pa'ya savaş açtı
"Almanya'da Kombassan, Jet-Pa savaşları başladı. Jet-Pa şirketinin Almanya piyasasına girmesiyle birlikte pazar kavgası iki şirketi birbirine düşürdü. Kombassan'a yakınlığı ile bilinen Avrupa Milli Görüş Teşkilatı, Jet-Pa'nın ne kadar güvenilir olduğunu sorguluyor. Teşkilat yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda Jet-Pa'nın bu kadar kar payını nasıl vereceği konusunda endişeler dile getiriliyor. Jet-Pa'nın çok kısa bir zamanda çökeceğini belirten Milli Görüşçüler kendi mensuplarına da bu şirkete para yatırmamaları konusunda uyarıda bulunuyorlar. Jet-Pa'nın kısa sürede iflas edeceğini öne süren Milli Görüşçüler, bundan Kombassan'ın da zararlı çıkacağını, böylece Avrupa'da para toplamalarının zorlaşacağını ifade ediyorlar. Bunun yanı sıra teşkilat içindeki küçük bir grup ise Jet-Pa'ya destek veriyor. Jet-Pa, Kombassan savaşlarının Avrupa'da daha da büyüyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Paralar nasıl toplanıyor?
Jet-Pa paraları da ilginç bir yöntem ile topluyor. Önce Hollanda veya diğer bir Avrupa ülkesinde toplanan paralar, Almanya'daki herhangi bir bölgenin kar payı olarak dağıtılıyor. Böylece yüksek kar payı (faiz) dilden dile bütün Avrupa'ya yayılıyor. Ardından da yeni müşteriler parayı yatırmak için kuyruğa giriyor. Şirket şu anda bu işi açtıkları 12'ye yakın temsilcilikle yapıyor.
Neler vaat ediliyor?
Kombassan ve diğer firmalar gibi Jet-Pa da müşterilerini Türkiye'deki yatırımlarını anlatarak para topluyor. Almanya'da şirkete para veren kişiye bir form imzalatılıyor. Ancak Alman Ticaret Yasası'na göre bu formun hiçbir yasal dayanağı yok. Çünkü, Jet-Pa'nın Almanya yasalarına göre, para aldığı kişilere noter kanalıyla hisse payı verdiğini belirten bir sözleşme sunması gerekiyor. Jet-Pa'nın iflası halinde parayı veren kişinin, parasını geri alması için elindeki formla mahkemeye başvurması halinde hiçbir sonuç alamıyor. Jet-Pa temsilcileri, Avrupa'da para toplarken, Jet Konutlar, Proton, Caprise Otel vb. firmaların çalışmalarının yanı sıra İngiliz Lotus otomobil firmasını alacağı açıklanıyor. Firmanın Almanya'daki temsilciliklerinin son derece lüks döşenmesi ve medyada sürekli reklam kampanyası da para toplanmasında etkili oluyor.
Avantacılar dünyası
Avrupalı Türklerin en karlı yatırım olarak gördükleri Jet-Pa'nın temsilcileri ise şirketin 'Avantajlar Dünyası' sloganını şimdiden kendilerine göre uyarlamışlar bile 'Avantacılar Dünyası'. Bu temsilcilerin bazıları kazandıkları paralara göre birçok cami ve İslami kuruluşlara büyük yardımlar yapıyorlar."
5 Şubat 1999 / Milliyet