ANADOLU SANAT
Sinema Filmleri
Hamburger Tepesi


Hamburger Tepesi / Hamburger Hill - 1987, 112 dakika
Yönetmen : John Irvin
Senaryo : James Carabatsos
GERÇEK KONUSU
Oynayanlar
Anthony Barrile .... Languilli
Michael Boatman .... Motown
Don Cheadle .... Washburn
Michael Dolan .... Murphy
Don James .... McDaniel
Dylan McDermott .... Frantz
Michael A. Nickles .... Galvan
Harry O'Reilly .... Duffy
Daniel O'Shea .... Gaigin
Timothy Patrick Quill .... Beletsky
Tommy Swerdlow .... Bienstock
Courtney B. Vance .... Doc
Steven Weber .... Worcester
Tegan West .... Lt. Eden
Kieu Chinh .... Mama San





Film Arşivine dönüş

Gerçek Konusu:

      1968 başlarında Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin başlattığı TET Saldırısı sırasında Amerikan askeri üslerinin bulunduğu HUE ve DA NANG'a büyük bir saldırı başlatmıştır. HUE Amerikan askeri üssüne yönelik Vietnam UKC'nin saldırısına beş bin kişi katılmıştır.
      1969 yılının başlarında SHAU vadisindeki Amerikan'nın Vietnam Askeri Yardım Komutanlığı ve XXIV. Kolordu karargahı, Ho Chi Minh Yolu üzerindeki lojistik ve stratejik bir güç durumunda bulunduğu için Vietnam güçlerinin hedefi olmuştur. Dong Ngai'daki Amerikan 3/187. birliğin Dong Ngai savaşı bu yönden önem kazanmıştı.
      1969 Mayıs ayında Amerikan komutanlığı, SHAU vadisini "temizlemek" için bölgede bulunan 9. Deniz Regiment, 3. ARVN Regiment, 3/5. Süvari Birliği ile 1/506., 2/501. ve 3/187. hava saldırı birlikleriyle bir saldırı planlamıştır. Bu plana göre, vadideki Vietnam güçlerinin lojistik yolunu kesmek amacıyla, deniz piyadeleri ve 3/5. süvari birliği vadiye saldırırken, RIF Laos sınırında Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi birliklerine saldıracaktır. 501. ve 506. birliklerinin görevi, Laos içlerine çekileceği varsayılan Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi güçlerinin yolunu kesmek ve burada imha etmekti.
      Albay Honeycutt komutasındaki 3/187. alay ise, 970 metre yüksekliğindeki DONG AP BİA tepesini (Amerikalıların HAMBURGER TEPESİ adını verdikleri yer) elinde tutan Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne yönelik saldırıyı yürütecekti. Vietnam güçleri tepenin 800, 900, 916 ve 937. metrelerinde mevzilenmişlerdi.
      Bölge, Laos sınırı boyunca giden Trung Pham nehri ile çevriliydi ve tropikal ormanlarla kaplıydı. Bu yüzden, ağaçlar büyük yapraklı ve bambularla kaplıydı. Bölge uzun süredir Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin denetimi altında bulunduğundan, iyi tahkim edilmişti. Sığınaklardan tünellere kadar değişik altyapı kurulmuştu.
      Amerikalıların Operation Apache Snow (Apaçi Kar Operasyonu) adını verdikleri saldırı 10 Mayıs 1969 günü başlatıldı.

10 Mayıs 1969

      Filme konu olan Blaze savaş üssü, AP BİA tepesinden 20 kilometre güneyinde 500 metre eninde ve bin metre uzunluğunda bir alanı kapsıyordu. 10 Mayıs sabahında, beş birlik -1/506, 2/501, 3/187. deniz piyade birlikleri ile 101. hava birliği- saldırıya geçmişlerdir.
      Saldırının ilk saatlerinde, Amerikan birlikleri güle oynaya, sigara içip konuşarak ve temiz elbiseleri ve silahlarıyla bölgede rahatça ilerlemişlerdir. Pilotlarıyla ve 65'lik makineli tüfekleriyle helikopterler Blaze savaş üssünde bekliyorlardı. Onlar, Vietnam savaşının en geniş kapsamlı kullanılan hareketli saldırı güçleriydiler. On top bataryası değişik askeri üslerde ateşe hazır konumdaydılar. Ve saldırıdan önce 16 saat boyunca bölgeyi top ateşine tutmuşlardı.
      Saat 7.30'da, helikopterler ve bombarduman uçakları 50 dakika boyunca bölgeyi bombaladılar. Bunu 15 dakikalık roket atışı izledi. 6.49'da kesilen hava saldırısı sonrasında Blaze savaş üssüne 16'lı gruplar halinde 64 UH-1D helikopterleri getirilmişti.
      7.30'da 64 helikopter ve Cobra helikopterlerinin desteğinde 400 kişilik 1/506. ve 3/137. birlikler Shau vadisinin kuzeyinden saldırıya başladılar.
      08.00, D birliği hiçbir direnişle karşılaşmadan ilerliyordu. On dakika sonra plana uygun olarak Yüzbaşı Dean L. Johnson komutasındaki C bölüğü ve Kıdemli Yüzbaşı Gerald R. Harkins komutasındaki A bölüğü Laos sınırına doğru hareket ettiler.
      10 Mayıs öğleden sonra Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi güçlerinin ilk ateşi başladı. Kalaşnikov ve RBG roketleriyle yapılan bu ilk atışlar o ana kadar rahat hareket eden Amerikan birliklerini gerçek bir çatışma ortamına sokmaya yetmişti.